Mudra's een snelle manier om uit je hoofd te komen
20 september 2022 

Mudra's een snelle manier om uit je hoofd te komen

Ik kan er niet precies de vinger op leggen, maar het voelt alsof de afgelopen weken, de radartjes in mijn bewustzijn héél langzaam veranderen. De communicatie met mijn prinses op het zwarte paard gaat vaak soepeler. En ik ben me veel meer bewust van mijn gedachten, die regelmatig alle kanten op springen als kleuters aan de speed. Door de sessies met Bart lijkt het een en ander wel op zijn plaats te vallen. Zaken waarvan ik eerder niet echt begreep wat er nou gebeurde.

Zo was ik in de tijd dat ik nog een carrière in de film business nastreefde, met een vriend aan casten voor een korte film in Amsterdam. In een café spraken we met diverse acteurs en actrices. Ik was in gesprek met een jongeman, toen de gedachte bij me opkwam dat ik naar zijn broer moest vragen. In het gesprek was dat helemaal geen logische vraag, dus ik negeerde het. Maar het kwam nog twee keer terug. Hakkelend vroeg ik “Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb sterk de indruk dat ik naar je broer moet vragen. Heb je een broer?”
Hij staarde naar me alsof ik een grap met hem uithaalde. Toen gleed zijn blik naar het tafelblad. “Ik heb inderdaad een broer. Onlangs ben ik op mezelf gaan wonen”, hij keek me nu recht aan, “mede omdat mijn broer me een tijdlang heeft mishandeld.”

We hadden beiden geen idee wat we verder met deze vreemde openbaring moesten doen, maar de ervaring ben ik nooit vergeten.

Na de oefening uit de vorige sessie met Bart, snap ik het verschil tussen bijvoorbeeld voelen en heldervoelen. Het verschil tussen wat van binnen komt en wat van buiten komt. Met deze kennis, kan ik die aparte ervaring van destijds beter verklaren.

Om de aan de speed zijnde kleuters in mijn hoofd wat te bedaren, leert Bart me een drietal mudra’s (handgebaren). Ook helpen ze de andere zintuigen te verscherpen. Voordat hij me de mudra’s uitlegt, krijg ik eerst de spoedcursus chakra’s voor beginners.

File op de energiesnelweg?

In de Chinese geneeskunde gaat men uit van energiebanen in het lichaam, ook wel meridianen genoemd. De chakra’s vormen de energiekruispunten van die meridianen. Een acupuncturist gebruikt bijvoorbeeld zijn kennis van meridianen om te bepalen waar hij in het lichaam zijn volgende naald plaatst.

Er zijn in de basis zeven chakra’s, waarbij de onderste drie verbinding met de aarde maken en de bovenste vier, verbinding met de kosmos (de bovenste bevindt zich op de kroon van je hoofd).

Het idee is als één van die chakra’s een blokkade heeft, er een soort file op de energiesnelweg ontstaat, waardoor de rest van het lichaam verderop aan die snelweg daar last van krijgt. Om in actuelere termen te spreken: als de boeren een distributiecentrum blokkeren, heeft heel Nederland daar last van.

Als bijvoorbeeld de wortel chakra (de onderste) geblokkeerd is, vertelt Bart, kan zich dat uiten in angst, je schiet misschien snel in de slachtofferrol. Je kan dan slecht op eigen benen staan. Stroomt de energie wel goed door je basis chakra, dan is het fundament op orde en ben je gegrond. In normaal Nederlands: je staat met beide benen op de grond (of in modder als je een boer bent).

“Boodschappen van een spirit buiten jou”, legt Bart uit, “komen via de kruinchakra binnen. Vervolgens communiceer je die via de keelchakra.” Als je in contact wilt komen met je eigen inner spirit of met een spirit buiten je, dan is het wel prettig als je gegrond en in balans bent. De gedachte is: hoe lekkerder de energie stroomt, hoe beter de ontvangst en communicatie. Mudra’s kunnen daarbij helpen.

Mudra’s

Mudra’s zijn symbolisch of rituele gebaren. Meestal die van de hand met een oorsprong in Indiase religies zoals het hindoeïsme en het boeddhisme. De handgebaren worden soms gebruikt met de gedachte om specifieke energiebanen in het lichaam te stimuleren en soms wordt de mudra slechts gebruikt ter verhoging van de concentratie.

Bart vertelt dat de volgende drie mudra’s helpen om je gedachten tot rust te brengen. Één handgebaar per keer en elke mudra drie tot vijf minuten.

  1. Breng je linkerduim naar je handpalm. Hardop zeg je krachtig “Ik ben ik.” Deze mudra brengt je dichter bij jezelf, bij je centrum.
  2. Breng je linkerduim naar je linkerwijsvinger. Hardop zeg je “Ik ben gegrond.” Stel je voor dat het voelt alsof er warm water vanuit de aarde via je voeten omhoog loopt tot aan je knieën.
  3. Breng je rechterduim naar je rechterwijsvinger. Hardop declareer je “Ik ben in balans.” Stel je voor dat energie zowel van boven als vanonder jouw middelpunt bereikt, ongeveer twee vingers onder je navel. Dat is de plek waar hemel en aarde bij elkaar komen.

Na de mudra’s, zijn de springende kleuters in mijn hoofd lekker buitenspelen en fiets ik weer helemaal zen naar huis.

In de volgende sessie bouwen we verder op deze oefening, verklapte Bart voor mijn vertrek. Ik kan niet wachten!

Over Dirk:

Dirk Krijgsman is een freelance schrijver en blogt voor Bart’s Praktijk over zijn zoektocht naar zijn innerlijke spirit. Hij woont in Breukelen samen met zijn vriendin en drie kinderen. Met zijn band 22AD zet hij geregeld de boel op stelten. Eerder was Dirk met enige regelmaat met zijn racemotor op het circuit in Assen te vinden. Inmiddels heeft hij zijn motor voor een golfsurfboard ingeruild en kom je hem regelmatig tegen in de branding bij Scheveningen.

Over de schrijver
Bart is een healer, medium en holistisch coach. Hij is tevens ervaringsdeskundige in het leven en werken met een lichamelijke en cognitieve beperking waarbij hij uitgaat van de mogelijkheden.
Reactie plaatsen